Konjički klub Varaždin '95

If your horse says no, you either asked the wrong question, or asked the question wrong.
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortailPortail  PretraľnikPretraľnik  Registracija  Login  

Share | 
 

 Njemački ovčar

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
Equinox
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 5047
Age : 24
Location : bibinje
Registration date : 22.12.2007

PostajNaslov: Njemački ovčar   pet 4 tra 2008 - 12:46

OPĆI IZGLED
Njemački ovčar je pas iznad srednje veličine. Visina u grebenu iznosi prosječno 60 cm. Treba mjeriti štapom, pošto se dlaka pritisne uz tijelo, i to po vertikali koja ide od grebena do tla, a dodiruje lakat. željena visina za ovčara nalazi se negdje između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm u kuja. Odstupanje iznad i ispod ove mjere umanjuje radnu i uzgojnu vrijednost. Njemački ovčar je malo izdužen, snažan i muskulozan. Kosti su mu lake ali snažne. Odnos između visine i dužine, kao i stav i položaj nogu tako su usklađeni da omogućavaju dugačak i istrajan kas. Njegova dlaka je otporna na nevrijeme. Treba težiti ka dopadljivom izgledu psa, ali time ne treba dovoditi u pitanje upotrebljivost psa. Obilježja spola treba da su jasna i izrazita, što znači muževnost psa i ženstvenost kuje treba da su očigledni. Njemački ovčar koji odgovara pasminskom tipu ostavlja na promatrača utisak urođene snage, inteligencije i okretnosti, potpuno skladne građe u kojoj ništa nije suvišno ili nedostaje. Način na koji se pas kreće i kako se ponaša mora jasno pokazati da je u zdravom tijelu zdrav duh i da su time stvoreni i tjelesni i psihički uvjeti koji mu omogućavaju da u svako doba i sa najvećom izdržljivošću bude korišten kao radni pas. I kada je najživljeg temperamenta mora da bude vodljiv, da se prilagođava svakoj situaciji i da određene poslove izvršava sa radošću i voljom. Mora iskazivati srčanost i čvrstinu i, kad treba, mora da brani svog gospodara ili njegovo imanje. Mora da rado napada kad to njegov gospodar želi; mora da bude vrlo oprezan, pa ipak prijatan kućni drug, blag u odnosu na povjerenu mu okolinu, naročito prema djeci i ostalim životinjama, a otvoren u općenju sa ostalim ljudima; sve u svemu, skladna slika prirodne plemenitosti i sigurnosti koja ulijeva poštovanje.


POLOžAJ NOGU I HOD
Njemački ovčar je kasač. Njegov način hoda je dijagonalni redoslijed pokreta nogu, tj. on sustiže prednju lijevu nogu zadnjom desnom i obratno. Zbog toga njegove noge treba da su tako jedna prema drugoj postavljene, odnosno da budu u takvom kutu, da pas istura zadnje noge do sredine svog tijela i da sa prednjim nogama zahvaća isto toliki prostor ispred sebe, a da se pritom linija leđa bitno ne mijenja. Kad je odnos visine i dužine pravilan i kada je dužina kostiju u odgovarajućem razmjeru, pas ima dugačak i nizak korak što stvara utisak da pas bez ikakvog naprezanja ide naprijed. Ako je glava naprijed isturena, a rep malo uzdignut, onda se pri ravnomjernom i mirnom kasu ima utisak da, počevši od vrhova ušiju pa putem vrata, leđa, sve do vrha repa, postoji blago zatalasana linija.

ODLIKE KARAKTERA
Karakteristična svojstva čistokrvnog njemačkog ovčara su: čvrstina nerva, pažljivost, iskrenost, budnost, vjernost, nepodmitljivost, kao i srčanost, borbenost i oštrina. Ova svojstva čine da je on vrlo pogodan za svaku upotrebu, a naročito se upotrebljava kao pas čuvar, pratilac, pas za zaštitu i kao pas stražar.

GLAVA
Odgovara veličini tijela, ne treba biti teška; opći utisak da je glava suha, umjereno široka između ušiju.
ČELO
Sprijeda i sa strane gledano, čelo je malo zaobljeno, brazde na sredini ili je slabo označena.

OBRAZI
Obrati su lagano zaobljeni sa strane i nisu izbočeni.

GORNJI DIO GLAVE
Odozgo gledano glava se od ušiju ka nosu postepeno i ravnomjerno sužava, sa kosim ali ne oštro izraženim stopom i završava se dugačkom i suhom njuškom u obliku klina.

NJUŠKA
Njuška je snažna.

USNE
Usne (labrnje) su zategnute, suhe i pripijene.

NOSNIK
Nosnik je prav i gotovo usporedan sa produženom linijom čela.

ZUBI
Zubi su vrlo snažni; škarasti sjekutići oštro prelaze jedan preko drugog, ali to nije podgrizač, a još manje predgrizač.

UŠI
Srednje veličine, uši su, u osnovi, široke, visoko nasađene, uspravno nošene, sa šiljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepoželjne su klempave uši. Diskvalificiraju se psi sa odsječenim i oborenim ušima. Štencima i mladim psima uši ponekad vise do četvrtog ili šestog mjeseca, a katkad i duže.

OČI
Srednje veličine, oči su bademastog oblika. Malo koso postavljene, ali nisu "buljave". Boja očiju, po mogućnosti je tamna. Izraz očiju je živahan i "pametan".

VRAT
Snažan sa dobro razvijenim mišićima, srednje dužine, bez podgušnjaka (fanona). Kad je pas uznemiren vrat je uspravan, inače je ravno nošen.

TRUP
Grudi duboke, ali ne pretjerano široke. Rebra nisu ni ravna ni bačvasto zaobljena. Trbuh umjereno pribran. Leđa, uključujući i slabinski dio, ravna i snažna, ne pretjerano dugačka između grebena i sapi. Dužina trupa treba da bude veća od visine grebena. Odbacuju se kvadratični i visokonogi psi. Slabinski dio leđa je širok i snažan, a sapi su duge i blago se spuštaju.
REP
Kitnjasto četkast, dopire do skočnog zgloba i katkad je pri vrhu u stranu zavrnut, iako je to nepoželjno. Kad pas miruje, rep u blagom luku vidi nadolje, a kad je pas uznemiren ili kad se kreće, jače savijen i podignut. Rep ne smije da bude ni pravo niti malo zakovrnuto iznad leđa nošen. Umjetno prikraćen rep odbacuje se.

PREDNJE NOGE
Plećke dugačke i kosa postavljene, ravne i nisu naprijed postavljene. Nadlaktica se spaja s plećkom pod gotovo pravim kutom i mora biti kao i plećka, dobro snabdjevena mišićima. Podlaktica je, gledano sa svih strana, prava. Veze su čvrste, ali ne previše krute. Laktovi nisu ni istureni niti priljubljeni.


ZADNJE NOGE
Butine široke, sa snažnim mišićima. Butnjače prilično dugačke i sa strane gledane koso su postavljene prema odgovarajućoj dugačkoj goljenici. Skočni zglob, kao i zadnje došaplje, snažni i čvrsti.


ŠAPE
Okrugle, kratke, stisnute i zaobljene. Tabani vrlo tvrdi. Nokti kratki i snažni, u većini slučajeva tamne boje. Ponekad se javljaju zaperci na zadnjim nogama. Pošto zaperci većinom prouzrokuju raskrečen - širok hod, a mogu da dovedu i do ozljede nogu, treba ih odmah po rođenju otkloniti.
BOJA
Crna, željezno siva, pepeljasto siva; mogu biti jednobojni ili sa pravilnim smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama, a također i sa crnim plaštem; tamno osjenjeni (crna osjenjenja na sivoj i svijetlomrkoj osnovi sa odgovarajućim svjetlijim oznakama) tzv. boja vuka ili prastara boja divljeg psa. Dozvoljene su male bijele oznake na grudima. Poddlaka je, osim u crnih pasa, uvijek svjetlije boje. Konačna boja štenca može se utvrditi tek pošto izbije pokrovna dlaka.
DLAKA
a) KRATKE OŠTRE DLAKE - (netochaarige) njemački ovčarski pas: pokrovna dlaka je prava da bude, po mogućnosti gusta. Svaka pojedina dlaka je prava, oštra i dobro polegla. Glava i unutrašnja strana ušiju, prednji dijelovi nogu, šape i prsti obrasli su kratkom, a vrat je obrastao dugom i gušćom dlakom. Na zadnjoj strani prednjih i zadnjih nogu sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka je duža i stvara zastavice umjerene dužine. Dužina dlake je različita, a zbog različite dužine nailazimo na veliki broj varijanti. Pretjerano kratka, dlaka kao i krtice ocjenjuju se kao mana.
b) DUGO-OŠTRODLAKI - (langstockhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je duža, nije uvijek prava, oštra i ne prileže potpuno uz tijelo. Naročito na unutrašnjoj strani ušiju, iza ušiju, na zadnjoj strani goljenice, a najviše u predjelu slabina dlaka je znatno duža i stvara , ponekad, pramenove na ušima i zastavice počevši od laktova do došaplja. Zastavice na butinama su dugačke i guste. Rep je kitnjast sa lakom perjanicom. Nepoželjna je dugačka i oštra dlaka, pošto nije tako otporna na nevrijeme kao normalna oštra dlaka; ali se u slučaju da je podlaka dovoljno gusta, pas ipak ostavlja za rasplod.
c) DUGODLAKI - (langhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je znatno duža nego u dugo-oštrodlakog psa i uglavnom stvara razdjeljak na leđima. Podlaka postoji samo u predjelu slabinskog dijela leđa ili uopće ne postoji. Često se u dugodlakih njemačkih ovčarskih pasa nailazi na uzane grudi ili na uzanu i izduženu građu njuške. Pošto je otpornost na nevrijeme, kao i upotrebljivost dugodlakih ovčarskih pasa znatno umanjena ne treba ih upotrebljavati za rasplod.


MANE
Svaki nedostatak koji utječe na upotrebu, izdržljivost i radnu sposobnost, naročito obilježja koja ne odgovaraju pasmini i prirodi ovčarskih pasa kao što su: nezainteresiranost, nervozan temperament, ili razdražljivost, plašljivost, mono ili kriptorhizam, isključuju psa sa ocjenjivanja. Iz rasploda isključuju sljedeće mane: nedostatak životne snage i volje za radom, nježna ili limfatična konstitucija, slaba izgrađenost, izrazita izbledjelost boja. Albino psi (tj. albino pas sa potpunim nedostatkom pigmenta, kao na primjer crvena sluzokoža nosne pečurke, itd.). Zatim, veća odstupanja od veličine (preveliki ili premali), slabašni psi, pretjerano visok ili kratak u općem izgledu; pretjerano laka i teška građa; meka leđa; stubast stav nogu, kao i svi ostali nedostaci koji utječu na izdašnost i izdržljivost hoda; zatim pretjerano kratka, zatupasta, pretjerano slaba, šiljasta ili izdužena njuška, a nedovoljno snažna; podgrizač li predgrizač, ili ostali nedostaci kao naročito slabi ili oštećeni zubi. I na kraju, pretjerano meka, kratka ili pretjerano dugačka dlaka, ili nedostatak podlake; oborene ili stalno loše nošene uši; zakovrnut, uvijen ili loše nošen rep; odsječene uši i rep; urođen kratak rep. Na sljedećim slikama možete vidjeti neke primjere mana.

1. primjer
Kuja na slici pokazuje slijedeće greške u građi tijela, ulegnuta leđa, nekorektna građa prednjih ekstremiteta, prevelik omjer dubine prstiju u odnosu na visinu do grebena, dugačko tijelo, ravno položene sapi, kratke noge, kosti djeluju spužvasto, kratak vrat, mekano došaplje, zavrnut i visoko usađen rep.
2. primjer
Mužjak na crtežu pokazuje slijedeće greške u građi tijela: lagana kratka glava, šiljata njuška sa laganom donjom vilicom, istaknuto čelo, iskrivljen vrat, šaranasta leđa, plitka prsa, tanke i lagane kosti, otvoreni kutovi prednjih i zadnjih nogu, djeluje plosnato i lagano sa nedovoljnom mišićnom masom, sapi kratke, rep kratak, preslabo dlakav, te nedostatak pigmenta.Zdravko Kliček, kinološki sudac
[Vrh] Go down
Gost
Gost
avatar


PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pet 4 tra 2008 - 12:56

ja ću dobit njemačkog ovčara...
MOŽDA..
da bar...
i nazvala bi ga remi...
predivni su mi ti psi...
obožavam ih...
[Vrh] Go down
Taylor
1. year of riding
1. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 98
Age : 29
Registration date : 22.03.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pet 4 tra 2008 - 13:10

I meni se sviđaju, al moja susjeda ima jednog, i nije ga baš najbolje odgojila pa je neposlušan...

neznam dal je to kod svih njemačkih ovčara, al ja kad ovog podragam ruka mi tak smrdi da je to neizdrživo, i moram ić iste sekunde ruke oprat Neutral
[Vrh] Go down
Magdalena
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 12961
Age : 23
Location : Beretinec - Vž
Opomene : ...
Registration date : 24.12.2007

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pet 4 tra 2008 - 21:07

predivni su....a i pametni (ak ih ti tak naučiš...)

Very Happy
[Vrh] Go down
Emma
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3450
Registration date : 09.02.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pet 25 tra 2008 - 18:12

preslatki su
e taylor znam to, ima dost pasa koi tak smrde, mozhda to kod ovchara normalno ali ovu tu od susede ( nije ovchar ) podragash i smrdi, ali nju ne kupaju skoro nikada pa mozhda zat Neutral
[Vrh] Go down
http://google.hr
my_love
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Broj postova : 2766
Age : 23
Location : U stali kod Ditch
Registration date : 16.01.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pet 25 tra 2008 - 18:38

predivni su, oduvijek obozava, te pse...
imam jednog(jendu) doma
[Vrh] Go down
cile
2. year of riding
2. year of riding
avatar

Male
Broj postova : 303
Age : 32
Location : sarajevo
Registration date : 27.04.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   uto 20 svi 2008 - 9:30

ovo je moja kuja Bella

By cile86
[Vrh] Go down
Taylor
1. year of riding
1. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 98
Age : 29
Registration date : 22.03.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   uto 20 svi 2008 - 12:00

baš je lijepa Very Happy
[Vrh] Go down
cile
2. year of riding
2. year of riding
avatar

Male
Broj postova : 303
Age : 32
Location : sarajevo
Registration date : 27.04.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   uto 20 svi 2008 - 12:12

hvala puno
[Vrh] Go down
Denc
Adminstratorica
Adminstratorica
avatar

Female
Broj postova : 10163
Age : 97
Location : Lost in time
Registration date : 12.02.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   uto 20 svi 2008 - 12:27

waaa sweet je
[Vrh] Go down
http://kkvz95.forumcroatian.com
carmen...
3. year of riding
3. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 710
Age : 23
Location : kod carmen i caspera
Registration date : 11.03.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   uto 20 svi 2008 - 12:28

i moja braca imaju nemackog ovcara
slikam je kad odem kod njih Wink
btw prelepa je cile Wink
[Vrh] Go down
call me
3. year of riding
3. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 818
Age : 34
Registration date : 25.03.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   uto 20 svi 2008 - 12:49

Taylor je napisao/la:

neznam dal je to kod svih njemačkih ovčara, al ja kad ovog podragam ruka mi tak smrdi da je to neizdrživo, i moram ić iste sekunde ruke oprat Neutral

oni stvarno imaju "jaki" miris, meni najjaci od svih drugih pasa.

i daju se lijepo odogojiti i nauciti a sve uz igru.
[Vrh] Go down
cile
2. year of riding
2. year of riding
avatar

Male
Broj postova : 303
Age : 32
Location : sarajevo
Registration date : 27.04.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   uto 20 svi 2008 - 12:59

hvala carmen.... imaju malo jaci miris od ostalih pasa ali ako se njeguju pravilno onda je to podnosljivo.... veoma su inteligentni i sad su mi jedni od najdrazih pasmina iako ih prije nisam posebno volio.... svoju kuju sam nasao i ne bi je dao ni za sta.... No
[Vrh] Go down
Emma
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3450
Registration date : 09.02.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pon 26 svi 2008 - 14:51

BeRtA je napisao/la:
Opći izgled: Njemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti su suhe i cjelokupna građa je čvrsta.

Važne mjere: Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65 cm, a kod ženki 55-60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%.

Karakter: Njemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, psihički stabi­lan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da posjeduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu, posebno kao pratilac, stražar, čuvar i zaštitnik.

Glava: Glava je klinastog oblika, u skladu je sa veličinom tijela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U cjelokupnoj pojavi treba djelovati suho, a između ušiju je umjereno široka. Čelo je, gledano sprijeda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom.


Gornji dio glave čini 50% dužine cijele glave. Odozgo gledano, ide od ušiju prema nosu, postepeno i ravnomjerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je ravan, udubljenja ili ispupčenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.


Nos: Nos mora biti crn.


Zubalo: Zubalo mora biti zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Njemački ovčar ima škarasto zubalo, tj. sjekutići moraju se škarasto dodirivati pri čemu sjekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sjekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, klještasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.


Oči: Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba biti što tamnija, a svijetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare uti­sak o psu.


Uši: Njemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke naprijed okrenute. Klempave i oborene uši nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.
Vrat: Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Kut prema horizontali iznosi oko 45 stupnjeva.


Trup: Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski dio širok, jak i mišićav. Sapi treba biti duge i blago padajuće (oko 23 stupnjeva prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezu­ju repni dio.


Grudi: Umjerene širine, donji dio grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.


Rebra: Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.


Rep: Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dolje, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.


Prednje noge: Gledano sa svih strana su prave a gledano odnaprijed apsolutno su para­lelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i jakom muskulaturom su pričvršćene za trup.Kut koji zaklapaju plećka i nadlaktica iznosi 90, a uobičajeno 110 stupnjeva. Laktovi ne smiju biti izbočeni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suhe i mišićave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom kut do oko 20-22 stupnjeva. Isuviše koso Dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primjenu i izdržljivost. Sape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.


Zadnje noge: Položene su blago unazad, pri čemu su gledano odozada paralelne. Butna kost i potkoljenica su otprilike iste dužine i grade kut od oko 120 stupnjeva, a butine su snažne i mišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.


Šape: Prikupljene, blago ispupčene, jastučići čvrsti i tamni, nokti ispupčeni i tamni.
Kretanje: Njemački ovčar je kasač. Noge moraju biti tako zaobljene i duge, da zadnje noge pri hodu dopiru do sredine tijela, a prednje noge čine iskorak iste dužine, pri čemu se leđna linija ne mijenja bitno. Svaka težnja prema povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost, a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa građe i kutova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, bez zamora. Pri blago naprijed izbočenoj glavi uz lako podignut rep, pri ravnomjernom i mirnom kasu, ima se uti­sak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, pa do kraja repa, postoji blago valovita neprek­inuta leđna linija.


Koža: Slobodno naliježe, ali pri tom ne stvara nabore.


Dlaka: Korektna je oštra dlaka sa razvijenom podlakom. Pokrovna dlaka treba biti što gušća, prava i dobro polegla uz tijelo. Na glavi uključujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prstima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zad­njim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba, dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.


Boja: Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svijetlosivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimjetne male bijele oznake na prsima, kao i svijetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna gljiva je uvijek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svijetlim očima, svijetlim oznakama na prsima i unutrašnjim dijelovima nogu, sa bijeličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocjenjuju se kao slabo pigmentirani. Podlaka posjeduje slab sivi ton. Bijela boja nije dozvoljena.


Veličina: Mužjaci, visina grebena 60-65 cm, težina 30-40 kg, ženke visina grebena 55-60 cm, težina 22-32 kg.

N.B. Mužjaci moraju imati dva potpuno razvijena testisa spuštena u skrotum.

Mane: Svako odstupanje od navedenih točaka u standardu, mora se smatrati greškom, čija ocjena mora biti u pravilnom odnosu sa stupnjom odstupanja.


Teške mane: Odstupanje od prethodno opisanih rasnih odlika koje utiču na upotre­bljivost.
Greške ušiju: široko nošene, suviše nisko usađene, ovalnog oblika i nedovoljno čvrste uši. Izrazite greške u pigmentu, ukupna slabost tijela. Greške zubala: sva odstupanja od škarastog zagriza i zubne formule, ukoliko se ne radi o diskvalificiranim manama.


Diskvalificirane mane: Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utvrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljalim testisima. Psi sa pomjerenim ušima i greškama repa. Psi sa tjelesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatku 1XP3 i neki dalji zub, ili 1XC (očnjak) ili 1XP4 ili 1XM1, odnosno M2, ili ukupno tri zuba i više. Psi sa greškama vilice, podgrizanje od dva milimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sjekutića. Psi iznad ili ispod visine grebena, više od l cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bijela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa podlakom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dolje. Duga meka dlaka bez podlake, većinom podjeljena na sredini leđa, zastavice na ušima, nogama i repu.


Slikice Very Happy :

[Vrh] Go down
http://google.hr
BeRtA
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 8023
Age : 22
Location : Šerpa i Monviii <3
Opomene : Jedna
Registration date : 25.12.2007

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pon 26 svi 2008 - 15:23

tnx mare kaj nisi izbrisala nego kaj si premjestila..
[Vrh] Go down
cile
2. year of riding
2. year of riding
avatar

Male
Broj postova : 303
Age : 32
Location : sarajevo
Registration date : 27.04.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pet 13 lip 2008 - 20:35

evo imam jos jednu sliku od svoje Belle...


By cile86
[Vrh] Go down
Denc
Adminstratorica
Adminstratorica
avatar

Female
Broj postova : 10163
Age : 97
Location : Lost in time
Registration date : 12.02.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   pet 13 lip 2008 - 21:22

heheh
mucibubi
Laughing
preslatka je Wink
[Vrh] Go down
http://kkvz95.forumcroatian.com
BeRtA
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 8023
Age : 22
Location : Šerpa i Monviii <3
Opomene : Jedna
Registration date : 25.12.2007

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 7:30

preslatka je
[Vrh] Go down
cile
2. year of riding
2. year of riding
avatar

Male
Broj postova : 303
Age : 32
Location : sarajevo
Registration date : 27.04.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 7:46

hvala puno...
[Vrh] Go down
ivce
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3235
Age : 25
Location : Croatia
Registration date : 31.12.2007

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 8:04

Aris zaljubljeni
[Vrh] Go down
cile
2. year of riding
2. year of riding
avatar

Male
Broj postova : 303
Age : 32
Location : sarajevo
Registration date : 27.04.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 8:31

super slika... kao konj u dresurnoj disciplini... (bez uvrede - kompliment)
ja svoju Bellu vidim nekad kad uzme nesto sto joj inace ne dam (neka glupost) i onda od dragosti hoda kao i Aris samo sto se jos vise "prikupi"...
[Vrh] Go down
ivce
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3235
Age : 25
Location : Croatia
Registration date : 31.12.2007

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 8:56

Sve ok to smo baš prije komentirale frendica i ja..
Na toj slici je lovil pčele užasno ga živciraju Laughing
Evo Arisa Very Happy
[Vrh] Go down
cile
2. year of riding
2. year of riding
avatar

Male
Broj postova : 303
Age : 32
Location : sarajevo
Registration date : 27.04.2008

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 9:24

prelijep je.....

da ste blize mogao bi mi biti i zet huhu zaljubljeni
[Vrh] Go down
BeRtA
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 8023
Age : 22
Location : Šerpa i Monviii <3
Opomene : Jedna
Registration date : 25.12.2007

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 9:37

ajmeeee..predivan jee zaljubljeni
[Vrh] Go down
ivce
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3235
Age : 25
Location : Croatia
Registration date : 31.12.2007

PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   sub 14 lip 2008 - 15:55

Hehe
Jel ima Bella rodovnicu(papire)?
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Njemački ovčar   

[Vrh] Go down
 
Njemački ovčar
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konjički klub Varaždin '95 :: OSTALI LJEPOTANI :: Kućni ljubimci :: Pasmine pasa-
Forum(o)Bir: