Konjički klub Varaždin '95

If your horse says no, you either asked the wrong question, or asked the question wrong.
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortailPortail  PretraľnikPretraľnik  Registracija  Login  

Share | 
 

 Art of natural dressage

Go down 
Autor/icaPoruka
atta
4. year of riding
4. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 1929
Age : 27
Location : Velika Gorica, Drnek
Registration date : 18.05.2008

PostajNaslov: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 20:38

The aim of AND is to stimulate natural dressage. Dressage means that we look for the collection that is taught for centuries by Haute Ecole masters. Natural means that we don't just want to teach collection, but in a natural way; at liberty with only a neckrope or cordeo to communicate with the horses'body. However, the dressage is not meant to be the goal in itself. Our idea is that dressage is natural in itself, as both collection and Haute Ecole movements are used by horses when fighting and playing with each other. Proud horses play, show their strength and defend themselves by collecting themselves. We want to use this fact in order to make our horses feel proud of themselves by showing them the way back to this natural collection, and therefore natural self-expression. Horses are just like people; you can't make them feel proud of themselves by just sitting in the paddock and whispering that he's so strong and proud. He needs to be able to see that himself before he can truly believe it. Your horse will only believe you when he is taught how to move beautiful, stronger and prouder so that he can believe in himself. That's our real goal, and natural dressage is helping us to achieve that goal.


Art of Natural Dressage: 1. Chase the tigerArt of Natural Dressage: 2. Basic ExercisesArt of natural Dressage: 3. Haute Ecole at libertyArt of Natural Dressage: 4. Lateral movements
[Vrh] Go down
atta
4. year of riding
4. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 1929
Age : 27
Location : Velika Gorica, Drnek
Registration date : 18.05.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 20:39

ima jos jaaaaaaaako puno stvari o tome...
[Vrh] Go down
Magdalena
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 12961
Age : 23
Location : Beretinec - Vž
Opomene : ...
Registration date : 24.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 20:43

ajde prevedi text ovaj......kužim donekle, al ipak...ak možeš...Smile...

_________________
............you don*t like horses...it means that...you don*t like me............
[Vrh] Go down
wendy
6. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3657
Age : 24
Location : bj
Registration date : 20.04.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 20:44

hihi, mogla si to neukom dijelu foruma i prevest..brijem da ce te netko traziti..Laughing
anyway, AND je odlicna stvar koja se meni jako svida i definitivno je u svakom slucaju podupirem.
Da imam svog konja definitivno bi po ovome radila.
Nisu ograniceni kao Nevzorov, a znaju jako puno i imaju izvrne rezultate za kratko vrijeme. Izmedu ostaloga, ako ovo odlucite raditi sa svojim konjem naucit cete iznimno puno i u svakom pogledu iznimno poboljsati svoj odnos sa konjem Wink
[Vrh] Go down
atta
4. year of riding
4. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 1929
Age : 27
Location : Velika Gorica, Drnek
Registration date : 18.05.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 20:47

a mogla sam, al mi se ne da...
budem
[Vrh] Go down
Mia
6. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3759
Age : 23
Location : kod Xanthya...
Registration date : 28.03.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 20:52

predobro je ovo.... Very Happy samo još da nam uspije...xD
[Vrh] Go down
Nikec
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 3288
Age : 23
Location : poso,kuca,birtija.
Registration date : 30.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 21:20

ja sam si prije o tome dosta prevodila....
Pa evo jedan dio.

Uči se kroz razine, razine sam si samo u kratko sastavila:
Razina x- Igra!
Igra koja se ući u ovoj razini je Trči sa mnom, trči do mene i trči od mene( i uči se samo tim redom! ) I oponašanje-usporavanje zajedno, ubrzavanjem zajedno,stavljanje dijelova tijela na objekte,prikupljanje. Ako prva 3 dijela igre idu dobro,vaš će vas konj početi oponašati u svemu samovoljno. To nije nešto za učiti ga, to nije trik! To je inspiracija čekanja da se dogodi, sve je moguće


Razina 1-Učenje na Cordeo

U ovom se stupnju vježbe nastavlja učenje,učenje konja na jezik Cordea.
Kakav potez za koji dio tijela? Vježba počinje samo zaustavljanjem i onda se kreće prema učenju hoda. Laki galop i konj počinje shvaćati ove stadije u Igri. Kako ćete ga inače nagovorili da se pokrene u ovom stadiju.
Vježbe u ovoj razini su:
Istezanje vrata lijevo i desno,savijanje tijela lijevo i desno,pomicanje prednjeg dijela tijela unazad i stražnjeg unaprijed,spuštanje glave,dizanje glave i savijanje i naslon,zaustavljanje i unatrag.Kada posebno zadnje dvije vježbe idu, možete početi hodanje s cordeom u ruci.


Razina 2-istezanje

Ovim vježbama opustit ćete mišićne skupine i učiti vašeg konja da slobodnije pokreće obje prednje i zadnje noge.
Vježbe u ovoj razini su:
Naklon,protezanje,planinska koza,dizanje nogu,stajanje na visoravni,španjolski hod.

Razina 3-Približavanje prikupljanju

Ova vježba priprema vašeg konja za prikupljanjes istezanjem u pokretu: u hodu, u kasu i kenteru. Konj također postupno sve više uči prikupljati se.
…..
Razina 4-prikupljanje

A ovako treba početi... :
Razina 1-početak,prva vježba

Prva vježba u AND-u nije vježba za vašeg konja,nego za vas.Uči vas da prestanete biti zahtjevni i počnete biti zanimljivi. Stoga ne biste trebali shvaćati ovu prvu razinu kao vježbu ili trening,ali da kao zadatak koji morate ispuniti.A tek kada se pokaže da ste uspješno izvršili ovaj zadatak,tek tada imate osnove za daljnje pravilno vježbanje AND-a. Ovaj se način ne zasniva na pritisku,a ne niti toliko na nagradama(foodrewards) , oslanja se na činjenicu da vaš konj želi provoditi vrijeme s vama i učiti od vas. Tako mu prvo morate pokazati da je zabavno biti s vama i isto tako vrlo nadahnjujuće. Ako vam vaš konj vjeruje-što će vam pokazati provodeći više vremena s vama-tada će vas prihvatiti kao svog učitelja.

Zašto
Većina metoda rada s konjima se temelji na poticanju konja da učini nešto. Tradicionalna i prirodna horsemanship metoda koristi ispravke i pritisak kako bi potaknuli konja na rad neke vježbe, kliker trening se temelju na nagrađivanjem hranom. Prvo (pritisak,ispravke i sl. ) se ne koristi u AND-u,a nagrađivanje hranom mogu. Međutim,glavni motivator u AND-u nije ono sto mu dajete ( nagrade ) , nego ono što vi sami jeste-zanimljivi nadahnjujući-ili ne.
Kada se vaš konj oslobodi,te kada ćete bez pomagala moći dobiti njegovu pozornost ili to da vam bude blizu,njegovu prisutnost,morat ćete doći do toga da ga zanimate na osnovi vaših osobnih kvaliteta. Samo će tada željeti biti s vama,te ćete samo tada moći započeti s vježbanjem. Morate inspirirati vašeg konja da radi s vama,a da biste to napravili,morate ga naučiti i potruditi se da konj shvati da je s vama potpuno dobrovoljno-da je to njegov izbor.

Prvi zadatak: Samo budite sa svojim konjem
Prvi trening AND je proveden radeći ništa. Vjerojatno već imate povijest rada i vježbanja sa svojim konjem,zahtjevnije vježbe. To znači da će vašu prisutnost konj doživljavati kao znak za rad,možda čak i pritisak i ispravke. Stoga je vaš prvi zadatak da pokažete konju da ste se prestali ponašati na taj način i da nećete vršiti pritisak na njega u vježbama. To ćete učiniti jednostavno ne tražeći ništa od njega u prvom treningu.
Praktički, to znači da prvi trening započinjete u mjestu za treniranje( koralu,pašnjaku ili dr. ) ,ali bez treniranja konja. Samo sjedite,hodajte,igrajte se, trčite sami oko sebe,zabavljajte se s loptom,premještajte se i stojite mirno,kako želite. Uglavnom,zanemarite konja i ne tražite ništa od njega. Koliko god vas ignorira, toliko se vi igrajte i nastavljajte s onime sto ste radili. Kada vam konj pokloni svoju pozornost, pođite ka njemu i nagradite ga svojom nazočnošću , pažnjom ili češkanjem po omiljenom mjestu oko minutu- zatim ga ostavite i odite se ponovo igrati samo sa sobom. Ako konj krene k vama, stanite s igrom,pođite i vi ka njemu,nagradite ga za pokazivanje inicijative da vam se pridruži u igri,a zatim se ponovno odite igrati.
Radite tako prvih par tečajeva-nagradite njegovo zanimanje za vas i to što radite poklanjanjem svoje pažnje njemu-ali nemojte to upropastiti korištenjem prilike i traženjem konja da izvodi neku vježbu. Samo ga pustite neka bude tamo. Samo nagrađujte njegovu pozornost svojom!
Kada se vaš konj nakon nekoliko tečajeva zbilja počinje interesirati za vas i vašu igru i hoda,kasa,galopira kako bi došlo do vas i pridružio vam se u igri,tada znate da je zainteresiran.To je veliko postignuće,možete biti ponosni. Zato jer vam sada pokazuje da želi zaslužiti vašu pozornost na energičan način-bitno je zapravo da mora nešto raditi kako bih ju zaslužio. To je zašto tek sada smijete od njega zatražiti neke male vježbe kada je s vama,kao npr. da pomakne stražnji dio u stranu ili da dodirne vašu ruku. Ako to napravi, nagradite ga i opet počnete trčati oko sebe (igrati se) sve dok vam se opet ne pridruži. Ako ne napravi vježbe koje ste zatražili,tada ponovite molbu ( dodirivanjem kože,ništa jače) dva do tri puta.Ako i dalje ne reagira, onda odustanite dok ne dođe ponovo do vas,pa ponovo zatražite željenu vježbicu.
Ono čemu učite konja onom igrom sami sa sobom je to da ste zabavna osoba s kojom je zabavno biti. Kada vam počne davati pozornost,nagrađujete ga tako što mu poklanjate svoju,a zatim opet odete.To vas čini zanimljivim. Mnogim konjima užasno dosadi neželjena,pretjerana ljudska pažnja tijekom vježbanja. Sada je vaš konji naučio da je vaša pažnja zabavna, no i da je kao takva rijetka-stoga uči da mora biti zanimljiviji da bih dobio vašu pozornost. A to može učiniti ako obavi neki malen zadatak koji ste zatražili od njega-stajanje s spuštenom glavom i sl.
Faza „inspiriranja konja“ može trajati samo jedan tečaj ili više njih,ovisno o tome kako je konj volio vaše treninge prije.
Ako je konj prije bio motiviran uglavnom s hranom,čak i do te mjere da bi svašta učinio za mrkvu,onda će mu trebati vremena da otkrije kako ste jednako interesantni i inspirirajući i bez hrane.
Ali svaki konj može naučiti ovo,ali morate se držati pravila da ne idete konju dok on ne pokaže interesa za vama i da ne tražite od njega izvođenje nekih vježbi prije nego što pokaže da stvarno želi raditi. Isto tako zapamtite: bit ćete zanimljivi izvana,jedino ako i samo mislite da je zanimljivo biti s vama.Okupirajte se. Ako to ne možete napraviti npr. Samo sjedanjem,hodajte,plešite…Ako se ne želite okupirati pokretima i hodanjem, crtajte u pijesku kolara,igrajte se loptom,režite užad za sijeno.Radite bilo što kako biste se zabavili i bili zauzeti nečime,pa će se vaš konj pitati zašto taj čovjek izgleda tako zabavno,okupirano,sretno-počet će istraživati kako se i on sam može osjećati tako.
Nemojte se zabrinuti ako vi i vaš konj trebate više tečajeva samo raditi ništa prije nego što otkrijete vašu unutrašnju snagu i sreću. To nije nešto što vaš konj mora naučiti, to je nešto što i vi morate naučiti,osjetiti,shvatiti. Ali vidjet ćete promijene tijekom vaših tečajeva rađenja ničega.Isto morate paziti i da ne činite te tečajeve preopsežnima. Nemojte da ova prva vježba traje dulje od 15/20 minuta.Nakon toga će se vaš konj umoriti,jer će trebati razmisliti o tim mentalnim pomacima za njega,tako da mu dajte vremena.


Drugi zadatak: Ostatak vašeg života
Kada osnujete taj zajednički odnos u kojem vaš konj zapravo ćeli biti s vama i želi učiti od vas,morate biti vrlo oprezni s time. I vi ćete morati mijenjati vaš pogled na treniranje. Jer ako se,npr.,odlučite da ćete raditi nekoliko vježbi u idućih pola sata. Vašem će konju postati dosadno,osjetit će pritisak sa svim tim zahtjevima i prestat će se igrati s vama.Jer dogovor je bio- ako vi kao čovjek postanete dovoljno zanimljivi, konj će se početi igrati s vama.Zato nemojte onda opet postati dosadni!
I ako vaš konj poželi otići od vas- dopustite mu to. Preuzmite njegovu ideju i odšetajte i vi i počnite se opet zabavljati,na primjer odite do drugog konja i njemu posvetite svoju pozornosti,provjerite ogradu ili sl. Što više vaš konj shvati da ga ne želite prisiljavati, pratiti ga ili prisiljavati da bude s vama, to će zainteresiraniji biti za provođenje vremena s vama. To ne znači da odsada ne možete nikada doći prvi do njega prije nego on dođe do vas-kako vi imate jednak odnos jedno prema drugom, i vama je dozvoljeno izraziti vaše mišljenje isto tako. Ali imajte na umu da će vaši treninzi biti uspješni samo ako vaš konj želi biti s vama. Tako dođite do njega, češkajte ga po najdražem mjestu,rasplićite mu grivu i vidjet ćete da li mu odgovara vaša pozornost. Ako mu paše, pustite ga da pase ili se zajedno poigrajte.Ako mu se i ne sviđa ta pažnja-ostavite ga. Jer-sutra je uvijek novi dan!
Evo...ukratko....samo za početak...

_________________
Dora is the angel who gave me my wings
The wings I need to jump high.
Dora showed me the true meaning of "friend",
Cony taught me to be myself, the beautiful person I am.
Cony taught me beauty and love..Dora and Cony,I love you..

[Vrh] Go down
Mia
6. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3759
Age : 23
Location : kod Xanthya...
Registration date : 28.03.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   ned 28 pro 2008 - 21:55

Prefora mi je....jedva čekam da počnemo...
[Vrh] Go down
Equinox
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 5047
Age : 24
Location : bibinje
Registration date : 22.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 15:36

AND mi se čini odličan, i da imam konja sigurno bi radila po tome Very Happy
Nika hvala na prevedenom tekstu, super je hugic Very Happy
[Vrh] Go down
Denc
Adminstratorica
Adminstratorica
avatar

Female
Broj postova : 10163
Age : 97
Location : Lost in time
Registration date : 12.02.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 16:26

Meni se iso super čini Smile
Bar da imam svog konja,radila bi to...
[Vrh] Go down
http://kkvz95.forumcroatian.com
BeRtA
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 8023
Age : 22
Location : Šerpa i Monviii <3
Opomene : Jedna
Registration date : 25.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 16:48

super je..al kad dobijem konja necu po tom radit,zato sto nemam vremena i za treninge i jos to i jos opcenito konj..jel se to moze radit s konjem kojeg se jasi?
[Vrh] Go down
wendy
6. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3657
Age : 24
Location : bj
Registration date : 20.04.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:07

Naravno da mozes, zasto ne, ali vjerujem da je ucinak bitno drugaciji.
Jer poanta AND-a jer prirodna dresura, prijateljstvo i parnterstvo sa konjem. On radi stvari jer on to zeli i jer te voli a ne jer ti to zahtjevas od njega. I sta, onda ces bit prijateljica sa konjem i sve super, a za 5 min ces ga jahat, tjerat na prepone, kaznit kad nesto nebu dobro i stavit mu zvalu u usta, zisku? Wink
Tak da je meni to malo glupo, vjerujem da se moze raditi, ali to nije u potpunosti onako kako bi trebalo biti.
Ja sam to mislila sa Lady raditi, nesto slicno tome ( HE ) ali upravo iz ovih razloga mi je to glupo..Mada mislim da cu ipak nesto raditi, s tim da ce to imati nazalost jos manji, ne bih rekla ucinak, vec nece biti 'pravilno' zbog toga sto je ona sk. konj i ne jasem ju samo ja.
[Vrh] Go down
wendy
6. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3657
Age : 24
Location : bj
Registration date : 20.04.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:09

Cilj AND-a je partnerstvo sa konjem, a niposto nisu obozavatelji jahanja Wink
s time da ako ti to pravilno radis, to moze uvelike poboljsati tvoj odnos sa konjem

S tim da se meni ipak jos uvijek ne svida ideja da se to radi sa konjem kojeg ces 5 min kasnije natjerivat po manjezu Neutral
Ili se radi pravilno ili nikako, po meni Wink
[Vrh] Go down
BeRtA
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 8023
Age : 22
Location : Šerpa i Monviii <3
Opomene : Jedna
Registration date : 25.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:11

pa ja volim jahanje,a to neznaci da ne volim konja..onakddd..to je po meni isto ko Nevzorov,nema ovog,nema onog..
[Vrh] Go down
wendy
6. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3657
Age : 24
Location : bj
Registration date : 20.04.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:13

Nije, uvelike se razlikuje. Oni nisu ograniceni kao on. Wink
i nemoras mi se obracat sa tim tonom, nisam rekla da si mrziteljica konja Wink
mislim da je vrijeme da ja malo smanjim sa pisanjem ovdje
[Vrh] Go down
Magdalena
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 12961
Age : 23
Location : Beretinec - Vž
Opomene : ...
Registration date : 24.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:14

ne, samo ti piši...Wink....

_________________
............you don*t like horses...it means that...you don*t like me............
[Vrh] Go down
Denc
Adminstratorica
Adminstratorica
avatar

Female
Broj postova : 10163
Age : 97
Location : Lost in time
Registration date : 12.02.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:18

Joj Maja ne obaziri se ,samo ti piši,ja baaš volim čitati tvoje postove jer puno znaš.
[Vrh] Go down
http://kkvz95.forumcroatian.com
BeRtA
7. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 8023
Age : 22
Location : Šerpa i Monviii <3
Opomene : Jedna
Registration date : 25.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:19

wendy je napisao/la:
Nije, uvelike se razlikuje. Oni nisu ograniceni kao on. Wink
i nemoras mi se obracat sa tim tonom, nisam rekla da si mrziteljica konja Wink
mislim da je vrijeme da ja malo smanjim sa pisanjem ovdje

ne govorim ja uopce "visokim" tonom..i taj post nie bio upucen tebi,nego opcenito.nhf Wink Very Happy
[Vrh] Go down
ivce
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3235
Age : 25
Location : Croatia
Registration date : 31.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 18:51

Maja ne kužim (oprosti sad na ovome što ću reć), ali ti si sad ono rekla Berti, a ti kad dobiješ Lady u ruke, ako te zaj*** onda ju udariš s korbačem i tak sve dok ona ne krene Rolling Eyes
o kakvom se to onda odnosu radi, kad ju u manježu lupaš i tjeraš 11krugova galopom, a onda se za 5min igrate i mazite
Nema smisla..
Ili radi jedno ili drugo... Na dva stolca ne možeš sjedit
I btw Lady nije loša, bolje da se netko prihvati Lune Rolling Eyes
[Vrh] Go down
wendy
6. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3657
Age : 24
Location : bj
Registration date : 20.04.2008

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 19:32

Ak cemo vec tak, sry, al sta ti imas s tim konjima..
I draga moja, stvari se mijenjaju... To sto sam ja Lady jedan dan natjerivala 11 krugova full galopa po manjezu je kao sto rekoh bilo jednom.. I to je bilo umjesto lonziranja.
Stvari se mijenjau, misljenja se mijenjaju Wink
i ako vec nisi primjetila, od kad se to dogodilo, a proslo je ohoho, ja sam se full promjenila sto se toga tice.
za moj post, samo sam izrekla svoje misljenje Wink
i da, upravo se rekla ono sto sam ja rekla Berti, ne kuzim, ja razumijem i znam sta sam napisala, da ne razumijm, ne bih to pisala. Very Happy
uostalom, to nije isto, Lady je sk. konj
ja sa njom ne mogu radit da ja to sam tak u 2 sec promjenim..Da bar pa da vise nemoram niti drzat korbac u rukama, ali to je plod dugotrajnog rada, a ja se njega nazalost ne mogu prihvatit. Kad bi ja to i napravila, a sta sa drugim klincima koji ju jasu..? Wink
[Vrh] Go down
ivce
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 3235
Age : 25
Location : Croatia
Registration date : 31.12.2007

PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   pon 29 pro 2008 - 19:35

Ja nemam ništa s tim konjima, ja sam samo rekla svoje mišljenje..
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Art of natural dressage   

[Vrh] Go down
 
Art of natural dressage
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konjički klub Varaždin '95 :: KONJ&JAHAČ :: Općenito o konjima-
Forum(o)Bir: